18-19 Οι ομάδες μας στα στενά της Πλάκας και στο στίβο του Παναθηναϊκού σταδίου

Το Σάββατο 23/3/2019 μαθητές και εκπαιδευτικοί των ομάδων Αγωγής Υγείας και Κινηματογράφου πιστοί στο ραντεβού μας βρεθήκαμε στις 11 το πρωί στον αρχαιότερο και μακροβιότερο δρόμο της Αθήνας. Βρίσκεται στο ίδιο μέρος που βρισκόταν πριν 25 αιώνες και έχει το ίδιο όνομα από τότε: οδός Τριπόδων, στην Πλάκα.

 

Βρεθήκαμε εκεί ψάχνοντας κομμάτια από την ιστορία της εκπαίδευσης αλλά και το σπίτι των Κοκοβίκων, την αυλή από την ταινία «Οι Γερμανοί ξανάρχονται»…….

Αλλά γιατί στην οδό Τριπόδων; Εκεί στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο του 19ου αιώνα το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης από όπου ξεκίνησε και η επίσκεψή μας.

Καθίσαμε στα θρανία σε μια προσομοίωση τάξης των παλαιότερων δεκαετιών , ακούσαμε τον ήχο της βέργας που χρησιμοποιούσαν παλιά οι δάσκαλοι για να συνετίσουν τους άτακτους μαθητές, είδαμε την μπλέ ποδιά που φορούσαν τότε οι μαθητές, περιηγηθήκαμε στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης και των σχολικών βιβλίων.

Ξεναγός μας ο εξαιρετικός κ. Κώστας Στοφόρος συγγραφέας και δημοσιογράφος και συνεργάτης του Μουσείου. Μαζί του βαδίσαμε στα πανέμορφα στενά της Πλάκας.

Σταθήκαμε μπροστά στο σπίτι του Αντωνάκη και της Ελενίτσας Κοκοβίκου από την ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» Κτίσθηκε στις αρχές του 1800 και στέγαζε την τουρκική στρατιωτική διοίκηση αρχικά. Πρόσφατα κατέληξε στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση και περιμένει αγοραστή.

Κάπου εκεί ήταν που διαδραματίστηκαν και οι «Διπλοπενιές» αλλά και η «Ανθισμένη αμυγδαλιά» με τον Ανδρέα Μπάρκουλη στο ρόλο του Γεωργίου Δροσίνη.

Ακούσαμε από τον κ. Στοφόρο για την περίφημη ταβέρνα «Κληματαριά» όπου γυρίστηκαν σκηνές από την ταινία «Ο μεθύστακας» με τον Ορέστη Μακρή. Αυτή την ταβέρνα επισκέφτηκε ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ αλλά και ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Μάθαμε ακόμη ότι τη δεκαετία του ’50 την Πλάκα και συγκεκριμένα την ταβέρνα του Ψαρρά είχαν επισκεφτεί οι μεγάλοι ηθοποιοί η Βίβιαν Λη, ο Λόρενς Ολίβιε, ο Ζαν Πολ Μπελμοντό, η Ούρσουλα Άντρες.

Περάσαμε από το κτήριο όπου λειτούργησε το Πρώτο Πανεπιστήμιο του Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους (1837 – 1841)

Μετά την Πλάκα και το Μοναστηράκι σειρά είχε το Παναθηναϊκό στάδιο γνωστό και ως Καλλιμάρμαρο.

Το Παναθηναϊκό Στάδιο είναι ένα διαχρονικό πολιτιστικό και τουριστικό σύμβολο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.
H πλούσια ιστορία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, από την αναβίωσή τους το 1896 ως την επιτυχία του 2004 και είναι το σημείο στο οποίο σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες, χειμερινούς και θερινούς, παραδίδεται η Ολυμπιακή Φλόγα.

Την επίσκεψη οργάνωσαν και συνόδεψαν οι καθηγήτριες του σχολείου μας: Σκούρα Ιωάννα, υποδιευθύντρια, Γιαννακοπούλου Παναγιώτα, Παπαναστασίου Παναγιώτα, Πλατάνου Παναγιώτα