18-19 Μια αγκαλιά πολιτισμού για όλους

 Μια αγκαλιά πολιτισμού για όλους

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΙΓΙΟΥ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΑΝ 2019 – Βίντεο

 

Μεταμορφώνοντας το Αίγιο σε τουριστικό προορισμό

Τα παλιά χρόνια το λιμάνι του Αιγίου, ο «Μώλος» όπως αποκαλούνταν, έσφυζε από ζωή και κίνηση καθώς το εμπόριο της σταφίδας και άλλες δραστηριότητες έφερναν εκεί πλήθος ανθρώπων.

Στόχος της πρότασής μας με τίτλο «Μία αγκαλιά πολιτισμού για όλους» είναι να αποτελέσει και πάλι η παραλιακή ζώνη του Αιγίου κέντρο δραστηριοτήτων, αναψυχής, περιπάτου και χώρο προορισμού για ντόπιου ς κα ι ξένους επισκέπτες.

Σήμερα ο χώρος αυτός δεν αξιοποιείται όπως θα έπρεπε και χρησιμοποιείται μόνο περιστασιακά από λίγους περιπατητές ή ψαράδες. Η υλοποίηση της πρότασής μας θα αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παραλιακής ζώνης (ιστορία, πολιτισμός, θρησκεία, οικονομία, περιβάλλον) και θα προσελκύσει πλήθος επισκεπτών.

Αφορά επομένως όχι μόνο τους κατοίκους της Αιγιάλειας και του Νομού Αχαΐας αλλά ανθρώπους απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα μπορούν να βιώσουν την ιστορία της βιομηχανίας, να θαυμάσουν ένα σπουδαίο θρησκευτικό μνημείο, να κατανοήσουν τις διαστάσεις της αγροτικής οικονομίας, να ακουμπήσουν την τέχνη του κινηματογράφου και να δράσουν για το περιβάλλον.

Στα πλαίσια αυτά η πρότασή μας αφορά εκατοντάδες μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα που επισκεπτόμενοι το Αίγιο θα μπορούν να ζήσουν μια μοναδική βιωματική εμπειρία με διαδραστικό χαρακτήρα και παράλληλα θέματα. Μουσεία, αίθουσες προβολών, πολιτιστικοί χώροι, θεατρικές και κινηματογραφικές σκηνές, χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας θα μεταμορφώσουν όλη την παραλιακή ζώνη του Αιγίου και η σημερινή εικόνα εγκατάλειψης θα αποτελεί παρελθόν. Η αναμενόμενη αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων θα δώσει άλλη διάσταση σε όλη την παραλιακή ζώνη και θα μετατρέψει το Αίγιο σε βασικό προορισμό για μικρούς και μεγάλους χωρίς αποκλεισμούς. Τέλος θα μπορεί να γίνει πόλος έλξης ειδικού θεματικού τουρισμού καθώς καθένας χωριστά από τους πέντε προτεινόμενους σταθμούς (Χαρτοποιία, Παναγία Τρυπητή, σταφιδαποθήκες, παλιά πόλη, υδροβιότοπος Αλυκής) παρουσιάζει το δικό του ξεχωριστό, επιστημονικό, και ερευνητικό ενδιαφέρον.

  Από τους Πράσινους Φίλους 

Υπεύθυνος καθηγητής: Παπαγιώτης Βάγιας, Φιλόλογος