Το προαύλιο και τα γήπεδα του 1ου Γυμνασίου Αιγίου

Το 2001 στα πλαίσια προγράμματος Comenius, μια ομάδα εκπαιδευτικών του Σχολείου μας, επισκέφτηκε το το Ravenscroft School στο Λονδίνο. Ένα δημόσιο σχολείο το οποίο χρηματοδοτούνταν από το Δήμο. Ξεναγηθήκαμε στους χώρους του σχολείου και ενημερωθήκαμε για τις εγκαταστάσεις του. Σε ερώτησή μας για τους αθλητικούς χώρους, μας έδειξαν τα γήπεδά τους (ποδοσφαίρου κλπ) καθώς και το παλιό τους γυμναστήριο, γιατί για το καινούργιο δεν έβρισκαν τον υπεύθυνο με τα κλειδιά. Είχαν δύο κλειστά γυμναστήρια, σε ένα σχολείο, ΔΥΟ ΚΛΕΙΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ!!! 

 Εμείς είμαστε τυχεροί που έχουμε προαύλιο και σε αυτό γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ. Υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν καν προαύλιο.

Στον αρχικό σχεδιασμό του κτιρίου μας (1931) υπήρξε πρόβλεψη για την άθληση. Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων καθώς και αποδυτήρια και ντουζ στο υπόγειο. Η αίθουσα γκρεμίστηκε και τα αποδυτήρια και ντουζ θυσιάστηκαν για να γίνουν περισσότερες αίθουσες για μάθημα. 

Το ξέρατε ότι το 50% των σχολικών ατυχημάτων γίνονται στο προαύλιο; Από αυτά το 60% κατά τη διάρκεια του διαλείμματος και το 13% την ώρα της γυμναστικής. Άρα χρειαζόμαστε ασφαλή προαύλια με σωστό υλικό επικάλυψης, καλή συντήρηση κοινόχρηστων και αθλητικών χώρων.

Στο προαύλιο του δικού μας σχολείου υπάρχουν ένα γήπεδο του βόλεϊ, ένα γήπεδο του μπάσκετ μαζί με το γήπεδο του ποδοσφαίρου.

Το γήπεδο του βόλεϊ έχει τις λακκούβες του και βασικά χρειάζεται σωστή επίστρωση, ώστε να γίνει ασφαλές.

Το γήπεδο του μπάσκετ έχει κάποια επίστρωση, αλλά σπασμένο ταμπλό στη μία μπασκέτα, ΑΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ. Χρειάζεται αντικατάσταση.

Το ποδόσφαιρο όμως; Έχει καλή επίστρωση, είπαμε είναι ο ίδιος χώρος του μπάσκετ (μην είμαστε και πλεονέκτες) αλλά τα τέρματα είναι σκουριασμένα και σπασμένα, ΑΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ. Χρειάζονται αντικατάσταση. 



Τα κάγκελα του προαυλίου είναι σκουριασμένα, ΑΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ, και σε πολλά σημεία το τσιμέντο που τα συγκρατεί είναι σπασμένο. Τα πλέγματα στα παράθυρα του υπογείου είναι κατεστραμμένα, ΑΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ. Χρειάζονται άμεσα επισκευή. 


Τι έχουμε κάνει; Ενημερώσαμε όπως έπρεπε (έγγραφα της Δ/ντριας) τους αρμόδιους και περιμένουμε αντιδράσεις, τα αυτονόητα.  Ελπίζουμε πριν συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα στους μαθητές και τις μαθήτριες  μας.

Εδώ να πούμε ότι η Σχολική Επιτροπή έστειλε κάποιον να μετρήσει το γήπεδο του βόλεϊ για να γίνει επίστρωση ή όπως αλλιώς το λένε. Επίσης μας ενημέρωσε ότι αυτή η εργασία θα πραγματοποιηθεί αρχές Μαρτίου. Ο Μάρτης ξεκίνησε άρα όπου νάναι…

Ας θυμηθούμε και τα όμορφα χρόνια που γινόταν μαθητικοί αγώνες σε επίπεδο Νομού για τα γυμνάσια, με τι ενθουσιασμό προπονούνταν σε αυτά τα γήπεδα οι μαθητές και οι μαθήτριες, ιδιαίτερα υπερήφανοι που θα εκπροσωπούσαν το Σχολείο μας.

Συνοψίζοντας: το κόστος αντικατάστασης των τερμάτων σίγουρα είναι πολύ μικρότερο από το κόστος και τον πόνο που θα προκαλέσει ένα δυστύχημα, ακόμη και αν συνυπολογίσουμε και τις υπόλοιπες αντικαταστάσεις και επισκευές. Οι εγκαταστάσεις πρέπει να πληρούν τους βασικούς κανόνες ασφάλειας.

Και μην ξεχάσουμε και το βάψιμο που χρειάζεται το κτίριο μέσα – έξω.

Όμορφοι χώροι δημιουργούν και όμορφες σκέψεις.

Παπαναστασίου Παναγιώτα
Σκούρα Ιωάννα
Μητρόπουλος Παναγιώτης
Γιαννακοπούλου Παναγιώτα
Λυριντζή Κωνσταντίνα
Πλατάνου Παναγιώτα