Συμμετοχή στον 12ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό “Γρηγόρης Πεντζίκης”

Σχολικό Έτος: 2023-2024

1ο Γυμνάσιο Αιγίου

Συμμετοχή του 1ου Γυμνασίου Αιγίου σε λογοτεχνικό διαγωνισμό

    Ο Επιστημονικός και Πολιτιστικός Σύλλογος  <<eκπα@ιδευτικός  κύκλος>> σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  του νομού Δράμας διεξάγει για τη σχολική  χρονιά 2023-2024 τον 12ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης <<Γρηγόρης  Πεντζίκης>> .

Πρόκειται για έναν λογοτεχνικό διαγωνισμό που αδιάλειπτα διεξάγεται από το 2012, οπότε και θεσπίστηκε. Απευθύνεται δε σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων τόσο της  Ελλάδας όσο και ελληνόφωνων σχολείων του εξωτερικού (π.χ. Κύπρος, Γερμανία, ΗΠΑ, Νότιος Αφρική, Κονγκό, Αιθιοπία κλ.). Γίνεται στη μνήμη του φιλολόγου, λογοτέχνη, ποιητή και δοκιμιογράφου Γρηγόρη Πεντζίκη (1945-2012). Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη έζησε και δίδαξε στη Δράμα εκδίδοντας παράλληλα ποιητικές συλλογές, βιβλία, δοκίμια, ενώ πολλά κείμενά του  δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες.

Αποτελεί πλέον παράδοση για το σχολείο η συμμετοχή  στον εν λόγω διαγωνισμό, διότι είναι ιδιαιτέρως προσφιλής στους μαθητές. Το γεγονός ότι δίνει τη δυνατότητα επιλογής σε αυτούς να συγγράψουν διήγημα ή ποίηση, όπως επίσης και το ότι το θέμα είναι ελεύθερο, προσφέρει ελευθερία κινήσεων στους μαθητές να ασχοληθούν με αυτό που  τους ενδιαφέρει.

Ο αριθμός των συμμετοχών για φέτος ανέρχεται στις 11 πρωτότυπες δημιουργίες. Συγκεκριμένα λαμβάνουν μέρος οι εξής μαθήτριες (με αλφαβητική σειρά): Αργυροπούλου Ευγενία (Γ’ τάξη), Ασημακοπούλου Αικατερίνη (Γ’ τάξη), Βασιλοπούλου Αθανασία (Γ’ τάξη), Γκιώνη Μαρία (Γ’ τάξη), Δημητρίου Παναγιώτα (Α’ τάξη), Ιερεμία Ελένη (Β’ τάξη), Μανιτάρα Αναστασία (Β’ τάξη), Μενύχτα Γεωργία (Β’ τάξη),  Μποδιώτη Μελιτίνη (Γ’ τάξη), Τσεκούρα Μαρία (Α’ τάξη) και Φάκου Κωνσταντίνα (Γ’ τάξη).

Η όλη διαδικασία συμμετοχής περιλαμβάνει διάφορες φάσεις, όπως γενική ενημέρωση κατά τη διάρκεια συναντήσεων της λογοτεχνικής ομάδας, επεξήγηση σε απορίες και στήριξη σε δυσκολίες με συζητήσεις με την ομάδα αλλά και κατ’ ιδίαν, ακολουθεί  η πρώτη προσπάθεια συγγραφής κάθε έργου, ο έλεγχός του (ανάγνωση, σχόλια , προτάσεις) από την υπεύθυνη καθηγήτρια των λογοτεχνικών διαγωνισμών του 1ου Γυμνασίου Αιγίου, φιλόλογο κ. Γαλανοπούλου Μαρία, επικοινωνία και συζήτηση  αυτής με κάθε δημιουργό επί του ελέγχου  που έχει γίνει,  το τελικό γράψιμο του έργου, η έκδοσή του σε ηλεκτρονική μορφή με τη βοήθεια και καθοδήγηση της καθηγήτριας Πληροφορικής στο σχολείο, κ. Διλάλου Ασπασίας, και τέλος η αποστολή του στον διαγωνισμό μέσω ταχυδρομείου.

Οι συμμετέχουσες εκφράζουν την κοινή χαρά και το ευχαριστώ τους για την ευκαιρία που το σχολείο τούς παρέχει να εκφραστούν, να παρουσιάσουν μία άλλη οπτική του εαυτού τους, να ασχοληθούν μέσω της φαντασίας και με βοηθό τη γλώσσα να εκφράσουν κάτι από τον ψυχισμό τους.

Αναγνωρίζοντας πως αυτό προϋποθέτει θάρρος και δύναμη τόσο η  Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Αιγίου, κ. Αγγελοπούλου Κωνσταντίνα,  όσο και ο σύλλογος καθηγητών δίνουν συγχαρητήρια και πολλές ευχές για επιτυχίες στα παιδιά.

Ιδιαίτερα η υπεύθυνη καθηγήτρια , κ. Γαλανοπούλου Μαρία, θέλει να ευχαριστήσει τις μαθήτριες της λογοτεχνικής ομάδας για την πολύ όμορφη φετινή συνεργασία που είχαν κατά την προετοιμασία για τον διαγωνισμό. Εύχεται πέρα από την όποια επιτυχία  να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους στη συγγραφική τέχνη, αφού αποτελεί έναν καλό τρόπο ενασχόλησης των παιδιών στον ελεύθερο χρόνο τους, καθώς επίσης να ξέρουν πως είναι ήδη νικήτριες και μόνο με τη διάθεσή τους να συμμετάσχουν και να εκθέσουν την ψυχή τους. Καλή επιτυχία!

 Υπεύθυνη Λογοτεχνικού Διαγωνισμού και συντάκτρια του κειμένου

 Γαλανοπούλου Μαρία, φιλόλογος