Μαθητικές εργασίες και Διαδίκτυο

 

 1. Ό, τι γράφεται στο Διαδίκτυο δεν είναι απαραίτητα σωστό. Ούτε η Βικιπαίδεια είναι απόλυτα σωστή. Αν σας ζητηθεί να  βρείτε πληροφορίες για κάποιο θέμα  στο Διαδίκτυο πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Για να γίνει σωστά μία τέτοιου είδους εργασία θα πρέπει οι πληροφορίες που βρήκατε σε κάποιο ιστότοπο να διασταυρωθούν και να ελεγχθούν σε πολλές πηγές στο διαδίκτυο.

Αν σας έχει δώσει ο καθηγητής σας συγκεκριμένες διευθύνσεις ιστοτόπων (σε πολλά μαθήματα υπάρχουν συγκεκριμένες προτεινόμενες πηγές στο διαδίκτυο) χρησιμοποιείστε τις. Αναγράψτε οπωσδήποτε την πηγή από την οποία πήρατε τις πληροφορίες της εργασίας σας.

Δεν είναι μόνο το Διαδίκτυο πηγή πληροφοριών. Μη ξεχνάτε ότι υπάρχουν και εγκυκλοπαίδειες, βιβλία, κτλ.
 

2. Θέλει μεγάλη προσοχή η χωρίς σκέψη αντιγραφή-επικόλληση (copy paste).Καταλαβαίνετε σίγουρα αυτό που επικολλήσατε ή απλώς το βρήκατε και το ενσωματώσατε στην εργασία σας;

Αν σας ζητηθεί να πείτε προφορικά περίληψη της εργασίας σας μπορείτε να το κάνετε;

3. Προσοχή στα πνευματικά δικαιώματα. Το ?κατέβασμα? πληροφοριών από το διαδίκτυο υπόκειται σε συγκεκριμένους νόμους. Ελέγξτε πριν κατεβάσετε αρχεία αν έχετε αυτήν την άδεια.

Πολλές άδειες στο διαδίκτυο έχουν αυτή τη μορφή: Χρησιμοποίησε το υλικό, αλλά να αναγράψεις το όνομα του δημιουργού. 

 

4. Χρησιμοποιείστε τον υπολογιστή με μέτρο. Η πολύωρη χρήση υπολογιστή σε καθημερινή βάση προκαλεί προβλήματα.

 
Ακολουθήστε σωστή στάση απέναντι στον υπολογιστή και το διαδίκτυο, ειδικά για θέματα πνευματικών δικαιωμάτων, πειρατείας λογισμικού, μη εγκυρότητας πηγών του διαδικτύου και πολύωρης χρήσης υπολογιστή. Αν τώρα σα μαθητές μάθετε να ακολουθείτε σωστές βασικές αρχές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτές οι αρχές θα σας συνοδεύουν και στη ζωή σας αργότερα.