Τιμητική εκδήλωση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 2021

«Να με προσμένεις, θα ‘ρθω ξανά! Με ό,τι έχεις μέσα σου, να περιμένεις, στη θλιβερή κίτρινη βροχή, να με προσμένεις όταν οι άλλοι λένε, μην προσμένεις πια!», γράφει ο Κονσταντίν Σιμόνοφ, βιώνοντας τη φρίκη του Β΄ Π. Π., όταν βρέθηκε ως πολεμικός ανταποκριτής στο μέτωπο.

Πώς θα μπορούσε κάποιος να βρει λόγια και στοχασμούς για να ιστορήσει τη βαρβαρότητα; Οι αριθμοί αμείλικτοι επαληθεύουν: 50.000.000 νεκρών και αγνοουμένων, με μετριοπαθείς μάλλον υπολογισμούς, καθώς αρκετοί ιστορικοί ανεβάζουν τον πραγματικό αριθμό των νεκρών ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο είκοσι ή τριάντα εκατομμύρια παραπάνω.

Ένας πόλεμος που ενταφίασε οριστικά την όποια προσδοκία αθωότητας με την τρομακτική έκταση και την απάθεια της σιδερένιας προσωπίδας του. Ο ελληνικός κόσμος μέτοχος και σε αυτήν τη δοκιμασία: πάνω από 700.000 νεκροί, στρατιώτες και άμαχοι, θυσία σε μια άδικη δοκιμασία.

Η σημερινή εκδήλωση των μαθητριών και μαθητών του σχολείου μας ας είναι ένας αξιοπρεπής και έντιμος αποχαιρετισμός σε όλους τους συνανθρώπους μας που ξεψύχησαν ή υπέφεραν, εκούσια ή ακούσια, στην πιο τρομακτική εμπειρία, την οποία βίωσε το ανθρώπινο γένος μέχρι σήμερα. Ή παραφράζοντας τον στίχο του τραγικού ποιητή Ευριπίδη από την τραγωδία Φοίνισσαι, δούλος είναι όποιος δεν μπορεί ελεύθερα να εκφράζει τη σκέψη του. Ή ακόμη, δούλος αδικώτερος όταν επιλέγει να ξεχνά το χρέος του απέναντι στους συνανθρώπους, παλαιούς και σύγχρονους.

(1΄ σιγή)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021