Γιορτή για το Πολυτεχνείο 17-11-2021

17 Νοέμβρη 1973: σκέψεις, προβληματισμοί, προτάσεις για το σήμερα

Με ένα όμορφο αφιέρωμα τίμησε και φέτος το σχολείο μας την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Μέσα από το χρονικό των γεγονότων, την απαγγελία ποιημάτων, την ανάγνωση κειμένων καθώς και το άκουσμα ντοκουμέντων αλλά και σπουδαίων τραγουδιών θυμηθήκαμε ή μάθαμε, ακούσαμε και πάντως αποδώσαμε φόρο τιμής στους αγωνιστές της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Τότε λοιπόν αγωνίστηκαν οι νέοι για τα ιδανικά τους. Και νίκησαν. Τώρα; Ας αναρωτηθούμε: γιατί θα αγωνίζονταν οι νέοι σήμερα; Υπάρχουν άραγε αιτήματα κοινωνικά ή και άλλα προβλήματα, για τα οποία θα άξιζε οι νέοι να αγωνιστούν; Ας προβληματιστούμε… Για το περιβάλλον; Την παιδεία; Την ελευθερία; Μήπως για κοινωνική αλληλεγγύη και εξυγίανση της πολιτικής ζωής; Μήπως για το σεβασμό των μειονοτήτων και αποδοχή της διαφοράς; Ή μήπως για τον προσανατολισμό της ανάπτυξης στην Ελλάδα; Μα … δε χωρεί αμφιβολία πως για όλα αυτά αξίζει αγώνας. Αγώνας ατομικός και συλλογικός. Αποτελεί το δικαίωμα και το χρέος μας ταυτόχρονα. <<Το σύνθημα <<Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία>> αποτελεί σύνθημα που παραπέμπει και σε σημερινά αιτήματα: Ψωμί, για την ανεργία και τις νέες μορφές φτώχειας. Παιδεία, για την καλλιέργεια και τον πολιτισμό. Ελευθερία, για τη δυνατότητα όλων να ζουν με όσο το δυνατόν λιγότερους καταναγκασμούς σε όλη τη σφαίρα της δημόσιας και ατομικής ζωής τους.>>

Όλα αυτά επομένως θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη σημερινή αγωνιστική πρόταση της γενιάς του Πολυτεχνείου. Ας κάνουμε από εδώ ένα βήμα ακολουθώντας ως αξίες ζωής τα εξής όχι και ναι :

Όχι στην απόλυτη πολιτική υποταγή.

Όχι στην οικονομική λεηλασία.

Όχι στις φυλετικές διακρίσεις.

Όχι στην εξάλειψη ελευθεριών.

Όχι στον πόλεμο.

Όχι στη βία κάθε είδους.

Ναι στην ειρήνη.

Ναι στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ναι στο σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Ναι στον αγώνα για το δίκαιο.

Ναι στην ελευθερία.

Με αυτές τις σκέψεις για το πάντα επίκαιρο μήνυμα της επετείου στο σημείο αυτό και ως υπεύθυνες για το συντονισμό της γιορτής θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα παιδιά που στήριξαν το αφιέρωμά μας καθώς και την διευθύντριά μας, κ. Αγγελοπούλου Κ., για την πολύτιμη βοήθειά της στο ηλεκτρονικό και ηχητικό μέρος της γιορτής.

Ακολουθούν τα ονόματα των παιδιών που συμμετείχαν:

Αργυροπούλου Ευγενία, Κωνσταντίνου Ελένη, Θεοδωρακοπούλου Ελευθερία, Παπαθεοδώρου Λυδία, Τρίγκα Μαρία, Σατελαίν Μελίνα, Σταματοπούλου Πηνελόπη, Παπαναστασόπουλος Μιχάλης, Πετροπούλου Ιφιγένεια, Νικολάρα Κωνσταντίνα, Δημητρίου Δημήτρης, Γεωργίου Δέσποινα, Αγγελοπούλου Θεοδώρα.

Ευχαριστούμε πολύ.

Οι καθηγήτριες φιλόλογοι

Πλατάνου Παναγιώτα, Γαλανοπούλου Μαρία

Πρόγραμμα εκδήλωσης