Αίγιο και σεισμοί – Αντισεισμικός έλεγχος του σχολείου

Το Αίγιο όπως αναφέρουν ιστορικές πηγές, από την αρχαιότητα και κατά περιόδους, υφίσταται μεγάλες καταστροφές από σεισμούς οι οποίοι συνοδεύονται και από καταποντισμούς εδαφών της ευρύτερης περιφέρειας του.

Από τα υπάρχοντα σεισμολογικά δεδομένα προκύπτει ότι στην περιοχή γίνεται κατά μέσο όρο, ένας ισχυρός σεισμός κάθε 15 χρόνια και ένας καταστροφικός κάθε 60 χρόνια περίπου.

Ο Εγκέλαδος είναι ο υποχθόνιος …..συμπολίτης μας!

Τη νύχτα της 15 Ιουνίου 1995 ο Εγκέλαδος ανακλαδίστηκε, ανάσανε βαθιά. Ήταν η νύχτα που το Αίγιο καταστράφηκε και πολλοί συμπολίτες μας καθώς και γάλλοι επισκέπτες σκοτώθηκαν από καταρρεύσεις κτιρίων. Από τότε αρκετές φορές νοιώσαμε την ανάσα του.

Πρόσφατα στην Τουρκία χιλιάδες άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, άφησαν την τελευταία τους πνοή στα ερείπια των κατεστραμμένων σπιτιών τους μετά από μια μεγάλη σεισμική δόνηση.

Τον αντισεισμικό έλεγχο των κτιρίων τον έκανε ο σεισμός.

Τελικά συνειδητοποιήθηκε ότι η μόνη μας άμυνα είναι η συμμόρφωσή μας προς τους πολεοδομικούς κανονισμούς με αντισεισμικές κατασκευές και ο συνεχής έλεγχος των υπαρχόντων κτιρίων. Γιατί σεισμοί γίνονταν και θα συνεχίσουν να γίνονται και μείς να μάθουμε να ζούμε μαζί τους.

Και για να μην ξεχνάμε.

Η μνήμη είναι μαρτύριο αλλά και χάρισμα.

Ο άνθρωπος μ΄ αυτήν αξιώθηκε να γνωρίσει την ηθική χαρά και την ηθική οδύνη, γιατί δε λησμονεί.

Γεγονότα που χαράχτηκαν βαθιά στη μνήμη μας συχνά τα αναπολούμε ζωηρά.

Και μας αγγίζουν, μας συγκινούν, μας ερεθίζουν, μας πληγώνουν.

Και τότε γίνονται δημιουργικά.

Μας προτρέπουν ή μας αποτρέπουν.

Μας οργίζουν ή μας δυναμώνουν.

Μας κάνουν να αγανακτούμε, μας κάνουν να αγωνιζόμαστε για το καλύτερο.

Το Σχολείο μας υπάρχει από το 1931, (έχει κτιστεί προ των αντισεισμικών κανονισμών του 1959) και από τότε μέχρι σήμερα έχει υποστεί πολλές σεισμικές δονήσεις. Στεγάζει καθημερινά περίπου 300-350 ανθρώπους, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Πρέπει να φροντίσουμε λοιπόν να είμαστε έτοιμοι και να ασφαλίσουμε το κτίριο. Ο αντισεισμικός έλεγχος και η θωράκιση των σχολείων έπρεπε να γίνει από ….χθες.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΠ:

Το Μάιο του 2001 τέθηκε σε εφαρμογή για πρώτη φορά στη χώρα μας το Πρόγραμμα Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου Κτιρίων Δημόσιας και Κοινωφελούς Χρήσης.
Σκοπός του προγράμματος είναι η καταγραφή των κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης και η πρώτη αποτίμηση της σεισμικής τους ικανότητας, προκειμένου να καθοριστούν οι προτεραιότητες σε εθνικό επίπεδο για τον περαιτέρω έλεγχο και τη λήψη μέτρων προστασίας.
Ο προσεισμικός έλεγχος διενεργείται σε κάθε επίπεδο διοικητικής δομής της χώρας (πρόγραμμα Καλλικράτης), από τους φορείς που έχουν την ευθύνη της λειτουργίας και ασφάλειας των κτιρίων και εγκαταστάσεων.
Τα δελτία που αποστέλλονται στον ΟΑΣΠ, εισάγονται σε βάση δεδομένων και βαθμονομούνται. Τα κτίρια κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες προτεραιότητας περαιτέρω ελέγχου Α, Β, Γ, για κάθε μία από τις κατηγορίες σπουδαιότητας του Ε.Α.Κ. – 2000.
Τα αποτελέσματα της βαθμονόμησης των δελτίων, που καθορίζει την προτεραιότητα για τον δευτεροβάθμιο έλεγχο, στέλνονται από τον Ο.Α.Σ.Π. στις αντίστοιχες Περιφέρειες προκειμένου να δρομολογηθεί ο Δευτεροβάθμιος Προσεισμικός Έλεγχος.

Ζητούμε λοιπόν από τις Υπηρεσίες του Δήμου, όπως την Πολεοδομία, να στείλουν μηχανικούς να πραγματοποιήσουν προσεισμικό έλεγχο, έτσι για νάχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Για να μην πάμε και όπου βγει.

Παπαναστασίου Παναγιώτα

Σκούρα Ιωάννα

Μητρόπουλος Πάνος

Γιαννακοπούλου Παναγιώτα

Πλατάνου Παναγιώτα

Λυριντζή Κωνσταντίνα