12-13 “Ηλέκτρες” – Υπόθεση έργου

Ηλέκτρες (παράσταση Ιουνίου)

Ο μύθος των Ατρειδών έχει χρησιμοποιηθεί και από τους τρεις τραγικούς: Ορέστεια Αισχύλου, Ηλέκτρα Σοφοκλή και Ευριπίδη. Φέτος επιλέξαμε να συνδυάσουμε δύο από τις τραγωδίες αυτές (Χοηφόροι Αισχύλου και Ηλέκτρα Σοφοκλή) και να τις παρουσιάσουμε σαν ένα έργο.

 

Ο Αγαμέμνονας έχασε τη ζωή του από την Κλυταιμήστρα όταν επέστρεψε στις Μυκήνες μετά τον Τρωικό πόλεμο, εξαιτίας της απόφασής του να θυσιάσει την κόρη τους Ιφιγένεια προκειμένου ο ελληνικός στόλος να ξεκινήσει για την Τροία. Η Κλυταιμήστρα, με τη βοήθεια του εραστή της Αιγίσθου, κατάφερε να τον παρασύρει στο λουτρό, όπου του αφαίρεσε τη ζωή. Το νέο ζευγάρι θα κυβερνά στο εξής τις Μυκήνες.

 

Η Ηλέκτρα αρνείται να σκύψει το κεφάλι στους δύο αυτούς τυράννους και δεν παύει να θρηνεί το χαμό του πατέρα της. Η συμπεριφορά της οδηγεί συχνά σε συγκρούσεις τόσο με τη μητέρα της όσο και με τον Αίγισθο, με αποτέλεσμα να της απαγορεύσουν την έξοδο από το παλάτι. Δεν συμμορφώνεται ούτε στις προτροπές της αδερφή Χρυσόθεμης. Αναμένει τον αδερφό της εκδικητή. Τον Ορέστη, που η ίδια έσωσε από τη μανία της Κλυταιμνήστρας τη μέρα που σκότωσε τον Αγαμέμνονα και τον έστειλε να μεγαλώσει μακριά από τις Μυκήνες.

 

Εκείνος επιστρέφει με τέχνασμα. Στέλνει τον Παιδαγωγό του να μεταφέρει στο παλάτι την είδηση του θανάτου του Ορέστη. Ο Παιδαγωγός γίνεται δεκτός με χαρά από την Κλυταιμήστρα, που πάντα φοβόταν τυχόν επιστροφή του γιού της. Ο Ορέστης εμφανίζεται επί σκηνής λίγο αργότερα με τον επιστήθιο φίλο του Πυλάδη, κρατώντας το λαγήνι με τις υποτιθέμενες στάχτες του Ορέστη. Ωστόσο, δεν αντέχει το θρήνο της αδερφής του και αποκαλύπτει το μυστικό του.

 

Έτσι, τα δυο αδέρφια από κοινού θα παραπλανήσουν την Κλυταιμήστρα και τον Αίγισθο προκειμένου να τους οδηγήσουν στο θάνατο. Οι Ερινύες όμως, οι θεές του κάτω κόσμου, έρχονται να εκδικηθούν τον Ορέστη για το φόνο της μάνας του.

 

Ο Χορός είναι ο πρωταγωνιστής του έργου και η κάθε ηρωίδα αποτελεί μέρος αυτού. Η Ηλέκτρα, η Χρυσόθεμη, η Κλυταιμήστρα, η Τροφός, η Υπηρέτρια βγαίνουν μέσα από το Χορό. Οι ψυχολογικές διακυμάνσεις τόσο της Ηλέκτρας όσο και της Χρυσόθεμης είναι πολλές στη διάρκεια του έργου. Για το λόγο αυτό η καθεμιά δεν αποδίδεται από μία ηθοποιό, αλλά από πέντε και τρεις ηθοποιούς αντίστοιχα. Τόσες διαφορετικές φωνές κι όμως όλες μαζί συνθέτουν το ένα πρόσωπο. Είναι σα να ακούμε δυνατά τις διαφορετικές σκέψεις της κάθε ηρωίδας. Άλλοτε οι πέντε Ηλέκτρες κυκλώνουν και επιτίθενται στις τρεις Χρυσόθεμες, που προσπαθούν να τις λογικέψουν, κι άλλοτε οι Χρυσόθεμες επιβάλλονται στις Ηλέκτρες. Αμέσως μετά, η Κλυταιμήστρα θα βρεθεί κυκλωμένη από τις Ηλέκτρες και είναι δύσκολο να ξεφύγει καθώς βάλλεται από κάθε πλευρά και τα επιχειρήματά της καταρρίπτονται αμέσως.