16-17 Εαρινή ισημερία 20/3/17 – Δράσεις

Στις 20-3-2017 ήταν η ημέρα της εαρινής ισημερίας.

Τι σημαίνει αυτό; σημαίνει ότι η μέρα και η νύχτα έχουν ίση διάρκεια, αλλά και ότι ο ήλιος βρίσκεται ακριβώς επάνω από τον ισημερινό της Γης, ρίχνει τις ακτίνες του εκεί κατακόρυφα,  και  ένα κατακόρυφο αντικείμενο εκεί δε δημιουργεί σκιά το μεσημερι.

Μπορούμε λοιπόν τις ημέρες της ισημερίας να επαναλάβουμε το πείραμα του Ερατοσθένη κάνοντας μετρήσεις στο σχολείο μας και χρησιμοποιώντας σα δεύτερο σημείο αναφοράς τον ισημερινό.

 

 

Δράσεις

Οι μαθητές είχαν τη ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ~6′ βίντεο “Η μέτρηση της Γης”  κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, καθώς και στα μαθήματα της Πληροφορικής.

 

Οι μαθητές του τμήματος Β3 χωρίστηκαν σε ομάδες των 3-4 ατόμων. Κάθε ομάδα πήρε ένα κατακόρυφο αντικείμενο και στις 12.40 περίπου μέτρησαν τη σκιά του, φροντίζοντας η μέτρηση να γίνει σε τελείως επίπεδη επιφάνεια.

 

 

 

 

Στη συνέχεια κάθε ομάδα εισήγαγε τα στοιχεία της μέτρησης σε ένα έτοιμο φύλλο υπολογισμών και κατέγραψε τα αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα των περισσότερων ομάδων ήταν πολύ κοντά στην πραγματική τιμή για την περιφέρεια της Γης.

Καλύτερα αποτελέσματα όμως, έδωσε η ομάδα που αποτελούνταν από τους μαθητές: Ανδρέα Σχοινά, Γιώργο Τέρπο, Ευαγγελία Τασσοπούλου και Ξένια Σπυροπούλου που ήταν τα ακόλουθα:

Γνώμονας: 49,5 εκατοστά

Σκιά: 39 εκατοστά

Περιφέρεια της Γης: 40026,34 χιλιόμετρα

Ακτίνα της Γης: 6370,38 χιλιόμετρα

Μαθητές από άλλα τμήματα παρακολούθησαν τη διαδικασία των μετρήσεων και ενημερώνονταν από τους μαθητές του τμήματος Β3 για τη διαδικασία.

 

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στη δράση!

 

Το σχολείο μας συμμετέχει και στο etwinning πρόγραμμα Ερατοσθένης, αλλά και στη  δράση «Το πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης – 2017» που διοργανώθηκε από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Λέσβου, Ηρακλείου Κρήτης και το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Δελτίο τύπου για τη δράση «Το πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης – 2017»

 


Τη δράση συντόνισε η καθηγήτρια της πληροφορικής κ. Διλάλου Ασπασία.

Βοήθησαν ο Διευθυντής του σχολείου κ.Δούλος ΠΕ02 και ο κ. Ποταμίτης ΠΕ04.