Συμμετοχή στο λογοτεχνικό διαγωνισμό Γρηγόρη Πεντζίκη 2023

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΙΓΙΟΥ                                                                                                                                            ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2022-2023

 

Συμμετοχή του σχολείου μας σε λογοτεχνικό διαγωνισμό

        Για 11η συνεχή χρονιά διεξάγεται και φέτος ο Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης « Γρηγόρης Πεντζίκης» από τον Επιστημονικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «eκπ@δευτικός κύκλος» σε συνεργασία με το ΠΕ.Κ.Ε.Σ.  Α.Μ.Θ. στο νομό Δράμας. Θεσπίστηκε κατά το σχολικό έτος 2012-2013 και αφορά σε συμμετοχές μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας αλλά και ελληνόφωνων σχολείων του εξωτερικού (Αλβανία, Γερμανία, ΗΠΑ, Κύπρου, Κονγκό, Αιθιοπία, Νότια Αφρική). Το θέμα του εν λόγω διαγωνισμού είναι ελεύθερο και οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα νε συμμετέχουν και με διήγημα αλλά και με ποίημα. Τα έργα θα εξεταστούν από αρμόδια επιτροπή  το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2023,  ενώ τα αποτελέσματα θα γνωστοποιηθούν το Μάιο του 2023.

Διεξάγεται προς τιμή του φιλολόγου, λογοτέχνη, ποιητή και δοκιμιογράφου  Γρηγόρη Πεντζίκη (1945-2012), ο οποίος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη κι έζησε στη Δράμα, όπου και δίδαξε. Έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές, βιβλία, δοκίμια, ενώ πολλά κείμενά του δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά.

Το σχολείο μας και φέτος δήλωσε συμμετοχή με την αποστολή  έργων μαθητών από τη Β’ και Γ’ γυμνασίου. Συγκεκριμένα παίρνουν μέρος οι μαθήτριες (με αλφαβητική σειρά): -Αργυροπούλου Ευγενία (Β’ γυμν.) -Βλάχου Θεώνη (Γ’γυμν.) – Ζεντέφη Βασιλική (Γ’ γυμν.)  -Κανελλή Ελένη-Άννα  (Γ’γυμν.) – Κονδύλη Παναγιώτα-Χριστίνα (Γ’γυμν.)  -Σπυροπούλου Ελπίδα-Δέσποινα (Γ’γυμν.)  – Φραγκονικολοπούλου Ιουλία (Γ’γυμν.).  Ακολουθώντας τη διαδικασία προκειμένου για τη σωστή συμμετοχή επέδειξαν πολύ ενδιαφέρον, διάθεση συμμετοχής, σοβαρότητα αλλά και ανυπομονησία  για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει  φάσεις, όπως ενημέρωση κατά τη διάρκεια συναντήσεων της ομάδας, επεξήγηση σε απορίες και στήριξη σε δυσκολίες  με συζητήσεις με την ομάδα ή και κατ’ άτομο, στη συνέχεια την πρώτη προσπάθεια συγγραφής του κάθε έργου, την ανάγνωσή του από την υπεύθυνη καθηγήτρια του σχολείου μας για τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς,  τη φιλόλογο κ. Γαλανοπούλου Μαρία,  την επικοινωνία και συζήτηση με τη δημιουργό κάθε έργου ξεχωριστά πάνω στις όποιες προτάσεις/ σχόλια επί του έργου, το τελικό γράψιμο αυτού, η εκτύπωσή του σε αντίγραφα, η έκδοσή του και σε ηλεκτρονική μορφή και τελικά η αποστολή του στο διαγωνισμό μέσω του ταχυδρομείου.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στις μαθήτριες και μόνο για το γεγονός της συμμετοχής τους, της απόφασής τους να πάρουν μέρος  σε ένα διαγωνισμό δείχνοντας μιαν άλλη οπτική του  εαυτού τους, αυτή της δημιουργίας μέσω του λόγου, με βοηθούς τη φαντασία και την ψυχή. Για το λόγο αυτό επίσης είναι πολλά και τα μπράβο που δίνονται στα παιδιά μας και από τη Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου, κ. Αγγελοπούλου Κωνσταντίνα, αλλά και από το σύλλογο των καθηγητών τους.

Ευχόμαστε στις μαθήτριές μας  να συνεχίσουν την προσπάθειά τους στη συγγραφική τέχνη, καθώς αποτελεί έναν εποικοδομητικό τρόπο ενασχόλησης  των νέων για το μυαλό και την ψυχή τους στον ελεύθερο χρόνο τους  και βεβαίως καλή επιτυχία στο διαγωνισμό, καλά αποτελέσματα  για όλες τους.

Η υπεύθυνη καθηγήτρια

Γαλανοπούλου Μαρία