21-22 Ένας Ολλανδός στο 1ο Γυμνάσιο Αιγίου!

Μία πρωτότυπη και άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Αιγίου την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022. Πρόκειται για την παρουσίαση της ζωής και του έργου του διάσημου Ολλανδού ζωγράφου Vincent van Gogh από τον κ. Gijs van Kemenade, συνταξιούχο εκπαιδευτικό επίσης από την Ολλανδία.

Ο κ. G. van Kemenade είναι 64 χρόνων συνταξιούχος εκπαιδευτικός, καθηγητής της ολλανδικής φιλολογίας και γραμματικής για σαράντα ολόκληρα χρόνια από το 1989 σε μαθητές από 15 έως και 18 χρόνων. Ζει με τη σύζυγό του, Henriette Coppens, εκπαιδευτικό και εξαιρετική ζωγράφο, στο EttenLeur, στην περιοχή Breda της Ολλανδίας, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο.

Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα στη ζωή του είναι και η ιστιοπλοΐα, εξαιτίας της οποίας βρέθηκε το καλοκαίρι του 1989 στην παραλία της Αλυκής. Κι από τότε δέθηκε πολύ με τον τόπο και απέκτησε φίλους, ώστε για πάνω από τριάντα χρόνια τώρα να επισκέπτεται το Αίγιο σχεδόν κάθε χρόνο. Ο ίδιος και η οικογένειά του λατρεύουν την πόλη μας και τη γύρω περιοχή και μάλιστα όχι μόνο τέλεσε το γάμο του με τη σύζυγό του εδώ το 1990 αλλά και οι δυο τους έχουν γίνει άτυποι πρεσβευτές της, αφού κάθε φορά που επιστρέφουν στην πατρίδα τους μιλούν ή συγγράφουν σχετικά με τις εμπειρίες τους εδώ με τα θερμότερα λόγια! Το αποτέλεσμα αυτής της στάσης τους είναι πολλοί Ολλανδοί να έχουν ήδη επισκεφθεί τον τόπο μας και έπεται συνέχεια.

Το ενδιαφέρον του για τον ζωγράφο Vincent van Gogh στηρίζεται στο γεγονός πως έχουν βεβαίως την ίδια πατρίδα, επίσης βγαίνει μέσα και από την ενασχόληση της συζύγου του με τη ζωγραφική τέχνη αλλά κατά κύριο λόγο το ενδιαφέρον του στηρίζεται στο ότι ο καλλιτέχνης έζησε εκεί που και ο ομιλητής έζησε πολλά από τα χρόνια της ζωής του.

Αυτός μάλιστα είναι και ο λόγος για τον οποίο η παρουσίασή του είχε ένα βιωματικό τόνο. Το στοιχείο αυτό, το χιούμορ του ομιλητή, το οικείο ύφος αλλά και τα όσα ενδιαφέροντα παρουσίασε στους μαθητές για τη ζωή και το έργο του V. Van Gogh με τη βοήθεια του λόγου, της εικόνας, του βίντεο και της μουσικής μαγνήτισαν πραγματικά τους μαθητές, αιχμαλώτισαν το ενδιαφέρον τους, ώστε να παρακολουθούν με ένταση και προσοχή και με ομολογουμένως άψογη συμπεριφορά.

Της παρουσίασης προηγήθηκε ένας θερμός χαιρετισμός αλλά και αναφορά σε σύντομο βιογραφικό του κ. Gijs van Kemenade από την εκπαιδευτικό κ. Γαλανοπούλου Μαρία, προσωπική φίλη της οικογένειας του ομιλητή, ενώ με την ολοκλήρωση της παρουσίασης ακολούθησαν ερωτήσεις από τη μεριά των μαθητών, κάτι το οποίο επίσης αποδεικνύει την προσήλωσή τους σε αυτό που γινόταν. Στη συνέχεια μαζί με τις ευχαριστίες τόσο από τη διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Αιγίου, κ. Αγγελοπούλου Κωνσταντίνα, όσο και από εκπαιδευτικούς του σχολείου δόθηκε ένα συμβολικό δώρο στον ομιλητή, με σκοπό να θυμάται την παρουσία του στο χώρο αυτό αλλά και την εκδήλωση.

Ο κ.Gijs van Kemenade επεφύλαξε μία έκπληξη για τους μαθητές που παρακολούθησαν. Προσέφερε 32 βιβλία σχετικά με τη ζωή και τη ζωγραφική περίοδο του Vincent van Gogh, όσο αυτός ζούσε στο EttenLeur. Η προσφορά έγινε με κλήρωση μαθητών, την οποία ανέλαβε η καθηγήτρια κ. Μάμαλη Αικατερίνη, η οποία ήταν επίσης υπεύθυνη για την βιντεοσκόπηση και φωτογράφιση της εκδήλωσης.

Μια εκδήλωση που προσέφερε κάτι το διαφορετικό στα παιδιά του σχολείου και που τους ταξίδεψε στον υπέροχο και μαγικό κόσμο της ζωγραφικής τέχνης , έτσι που να αισθανθούν πραγματικά τυχερά που την παρακολούθησαν.

Η όλη οργάνωση της εκδήλωσης έγινε από τις καθηγήτριες του σχολείου : κ. Μάμαλη Αικατερίνη, κ. Παπανικολάου Κωνσταντία, κ. Αγγελοπούλου Βασιλική και κ. Γαλανοπούλου Μαρία, η οποία ανέλαβε τον συντονισμό της εκδήλωσης καθώς και τη μετάφραση της παρουσίασης από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα.

Η υπεύθυνη ομάδα επιθυμεί να ευχαριστήσει από καρδιάς την κ. διευθύντρια και το σύλλογο καθηγητών του 1ου Γυμνασίου, κυρίως την κ. Διλάλου Ασπασία για την πολύτιμη συνδρομή της στο ηλεκτρονικό και ηχητικό κομμάτι της παρουσίασης, τις καθηγήτριες των εικαστικών κ. Σοφέτη Αναστασία και κ. Δίπλα Σπυριδούλα, όπως επίσης και το προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας στο σχολείο για τη σημαντική βοήθειά τους, κ. Πολιού Κωνσταντίνα και κ. Έλλη-Μαρίνα Σακαμπέτη.

Βίντεο από την εκδήλωση:  Βίντεο1,    Βίντεο2,    Βίντεο3.


1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΙΓΙΟΥ 4-5-2022

Χαιρετισμός-Παρουσίαση του κ. Gijs van Kemenade, ομιλητού

στην παρουσίαση για τον Vincent van Gogh

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητά μας παιδιά,

σήμερα έχουμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενούμε στο σχολείο μας τον κ. Gijs van Kemenade, συνάδελφο εκπαιδευτικό, συνταξιούχο από την Ολλανδία και –θα μου επιτρέψετε να συμπληρώσω- αγαπητό φίλο για πάνω από τριάντα χρόνια ως τώρα , όπως επίσης και τη σύζυγό του, κ. Henriette Coppens, για αρκετά χρόνια εκπαιδευτικό αλλά για όλα τα χρόνια εξαιρετική ζωγράφο!

Ο κ. Gijs Van Kemenade είναι 64 ετών. Υπήρξε καθηγητής της ολλανδικής φιλολογίας και γραμματικής για 40 ολόκληρα χρόνια από το 1989, σε μαθητές 15 έως και 18 ετών. Το 1998 οργάνωσε στο σχολείο του την επίσκεψη 42 μαθητών και 5 καθηγητών από σχολεία της Πάτρας και της Κάτω Αχαΐας. Από το 2000 ως και το 2002 εργάσθηκε στο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του σχολείου του, ενώ αργότερα ασχολήθηκε και με το τμήμα Τεχνολογίες Πληροφορικής και Εκπαίδευσης και εφαρμογή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ζει με τη σύζυγό του στο EttenLeur, στην περιοχή Breda, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο. Έχει δυο μεγάλες κόρες, την Ivy και τη Josine.

Έχει πολλά ενδιαφέροντα στη ζωή του, όπως την ιστιοπλοΐα, λατρεύει τη θάλασσα, την ενασχόλησή με Μύλο, κάτι που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της πατρίδας του, αλλά και τη συγγραφή ταξιδιωτικών εντυπώσεων.

Η Ελλάδα και κυρίως το Αίγιο είναι στην καρδιά του ίδιου και της οικογένειάς του για πάνω από 30 χρόνια, όταν το καλοκαίρι του 1989 με ένα μικρό ιστιοπλοϊκό φτάνουν στην παραλία της Αλυκής. Το 1990 μάλιστα παντρεύεται με τη σύζυγό του εδώ στην πόλη μας. Από τότε επισκέπτονται το Αίγιο και την περιοχή γενικότερα πολύ συχνά, ενώ έχουν γίνει και άτυποι πρεσβευτές της, καθώς όλα αυτά τα χρόνια μεταφέρουν σε οικογένεια, φίλους, συναδέλφους και άλλους στον τόπο κατοικίας τους όλες τις εντυπώσεις και τις εμπειρίες τους από τη ζωή τους εδώ με τα θερμότερα λόγια. Με αποτέλεσμα πολλοί Ολλανδοί να έχουν επισκεφθεί τον τόπο μας έως τώρα και έπεται συνέχεια.

Το ενδιαφέρον του για τον ζωγράφο Vincent van Gogh ή Βίνσεντ φαν Χοχ, όπως λένε στην Ολλανδία το όνομα του ζωγράφου, στηρίζεται εκτός από το ότι είναι ένας διάσημος Ολλανδός ζωγράφος-στο ότι ο καλλιτέχνης αυτός έζησε για ένα διάστημα της ζωής του στον τόπο καταγωγής του κ. van Kemenade,στο χωριό του, επίσης και από την ενασχόληση της συζύγου του με τη ζωγραφική τέχνη.

Καλό θα ήταν σε αυτό το σημείο να ακουστούν λίγα βιογραφικά στοιχεία για τον ζωγράφο. Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ, από τις πιο γνωστές προσωπικότητες στην ιστορία της τέχνης, γεννήθηκε στο χωριό Ζούντερ 30 Μαρτίου 1853. Ήταν ο μεγαλύτερος από τα7 παιδιά στην οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν ιερέας – πάστορας, όπως λένε τους ιερείς εκεί. Από τα νεανικά του χρόνια παρουσίασε τάσεις μελαγχολίας και πρώιμα ψυχολογικά προβλήματα. Ασχολήθηκε με διάφορα επαγγέλματα και ταξίδεψε μέχρι τα 27 χρόνια του, οπότε και ξεκίνησε να παίρνει μαθήματα ζωγραφικής. Έζησε αρκετά στο Παρίσι κοντά στον αδερφό του Θεόδωρο, επιτυχημένο έμπορο τέχνης και στην Προβηγκία, νότια Γαλλία. Ήρθε σε επαφή με τους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους, πήρε στοιχεία από αυτούς, αλλά καλλιτεχνικά ο ίδιος τοποθετούσε τον εαυτό του στους μετα-ιμπρεσιονιστές λόγω του ότι χρησιμοποίησε και συμπληρωματικά χρώματα φτιάχνοντας το προσωπικό του στυλ. Όσο ζούσε δεν πούλησε έργα του παρά μόνο ένα: Το κόκκινο αμπέλι. Αυτοτραυματίστηκε κόβοντας μέρος από το δεξιό αυτί του, όταν τσακώθηκε έντονα με έναν άλλο ζωγράφο , τον Γκωγκέν. Νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρική κλινική, συνέχισε να ζωγραφίζει ακατάπαυστα. Στις 27 Ιουλίου 1890 αυτοπυροβολήθηκε και πέθανε δυο μέρες αργότερα. Πιθανολογούν πως το τελευταίο έργο του ήταν το Σιτοχώραφο με κοράκια. Μετά το θάνατό του αναγνωρίστηκε η αξία του και άρχισαν να γίνονται εκθέσεις με τα έργα τέχνης του σε όλο τον κόσμο. Οι πίνακες που ζωγράφισε ήταν πάνω από 8οο, ενώ δημιούργησε και κάπου 1000 σχέδια. Περισσότερα βέβαια θα ακούσουμε από τον καλεσμένο μας, κ. Gijs van Kemenade.

Mr.van Kemenade , Mrs. Coppens we all welcome you to our school. It is our pleasure and honor to be here with us. Mr. van Kemenade, If you please you may begin with the presentation.

…………………………………………………………………………………………………………………

Very nice, thank you so much. And now just before the close of the presentation perhaps some of the children would like to ask you questions about the subject.Παιδιά μας, λίγο πριν κλείσουμε την παρουσίαση ίσως θέλετε να ρωτήσετε κάτι για αυτά που ακούσατε. Παρακαλώ.

…………………………………………………………………………………………………………………….

Ευχαριστούμε θερμά τον ομιλητή μας κ. Gijs van Kemenade για την τόσο ενδιαφέρουσα παρουσίαση. Mr. Van Kemenade once again we thank you so very much for your interesting presentation. Be both of you well and of cource enjoy your stay here. Also we want to offer you a symbolic present to remind you of this day.

Πιστεύουμε πως η σημερινή εκδήλωση έδωσε περισσότερη ώθηση σε εσάς, παιδιά μας, για να ασχοληθείτε περαιτέρω με την τέχνη. Άλλωστε το ενδιαφέρον σας για αυτήν αποτέλεσε κριτήριο για την παρουσία σας εδώ σήμερα. Εμείς οι καθηγητές σας ευχόμαστε η σημερινή παρουσίαση να μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη σας ως αξιόλογο στιγμιότυπο της σχολικής σας ζωής και επιπλέον ευχόμαστε , αν ακολουθήσετε το δρόμο της τέχνης στη ζωή σας, να δημιουργήσετε, ώστε μια μέρα να μιλάμε και για το δικό σας έργο. Σας ευχαριστούμε για τη σωστή παρουσία σας και το ενδιαφέρον σας. Μπράβο. Τώρα, ο κ. van Kemenade έχει μία έκπληξη για εσάς. Έχει φέρει στο σχολείο κάποια αντίτυπα του βιβλίου για το έργο του ζωγράφου van Gogh , όσο ζούσε στην πόλη, στην οποία ζει σήμερα και ο ομιλητής μας, δηλαδή στο EttenLeur. Αυτά επιθυμεί να τα δώσει σε κάποιους από εσάς, ως δώρο , για τη σημερινή παρουσία σας. Για αυτό το λόγο θα γίνει μια κλήρωση με βάση τους αριθμούς που σας δόθηκαν καθώς μπαίνατε στην αίθουσα.Mr. van Kemenade we also want to thank you for the books about Vincent van Gogh that you offered to our school in order to share with our students, so will you help us with them? Παρακαλώ τον ομιλητή μας να μάς βοηθήσει. Η κ. Μάμαλη θα κάνει την κλήρωση.

…………………………………………………………………………………………………………………..

Και τώρα λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη σημερινή παρουσίαση θα μοιραστεί στον καθένα και την καθεμιά σας ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο αφορά στην παρουσίαση αυτή σήμερα. Παρακαλούμε να το συμπληρώσετε και να μας το δώσετε. Ευχαριστούμε.